domingo, 21 de septiembre de 2008

Vacances a l'Illa d'Utopia: el sistema tributari al Congrès separatista de La Havana

En 1928 es va reunir a l’Havana, sota la presidència de Francesc Macià, una assemblea constituent del separatisme català. Fruit d’aquell aplec va ser un projecte de Constitució Provisional de la República Catalana. El sistema tributari que s’hi proposava, molt avançat per a l’època, marcava distàncies amb la caduca Hisenda espanyola.
S’estableix com a norma contributiva l’impost progressiu sobre la riquesa i la renda. (Art. 170).
Mentre que no quedi fet un cadastre de la riquesa privada, el parlament fixarà la quantia de les contribucions pel concepte territorial, urbana i de negocis, així com els arbitris comarcals i municipals que puguin establir-se transitòriament. (Art. 171).
Mai no podran establir-se impostos directes ni indirectes sobre articles de primera necessitat, jornals de treballadors ni sous d’empleats, ni contra (sic) llogaters de cases o pisos la renda mensual dels quals sigui de cinquanta pessetes en avall. (Art. 172).
Les cooperatives obreres, sindicats agrícoles, , cellers comunals, organismes gremials de producció agrícola o industrial, estaran exempts de contribucions per les seves propietats col·lectives. (Art. 176).
Hom podria dir que el projecte de l’Havana feia volar coloms. Però al mateix temps, no deixava de posar peus a terra. El sistema transitori previst a l’article 171 manifesta la voluntat de caminar cap a un futur radicalment modern. Però pas a pas.

No hay comentarios: